Omega 3

Tanım

Omega 3, uzun zincirli, çoklu doymamış yağ asitleri grubundan olan, ALA, EPA, DHA isimlerinde 3 ayrı tipi olan ve vücutta sentezlenemeyen bir yağ asididir. 

ALA, ceviz, haşhaş, semizotu gibi yeşil sebzeler ve soya fasulyesinde bulunan bitkisel kaynaklı yağ asidi çeşididir. 

EPA ve DHA ise alabalık, hamsi, somon ve uskumru gibi yağlı balık ve midye, istiridye gibi deniz ürünlerinden elde edilen Omega 3 yağ asidi çeşitlerindendir. 

Omega 3 Neden önemli ve Eksikliğinde neler olur

Omega 3 Trigliserit düzeyini azaltır ve İyi kolesterol olarak da bilinen HDL’yi artırarak Kalp damar sağlığı üzerinde önemli bir rol oynar. Ayrıca antiinflamatuar etkinliği ile de damar duvarında plak oluşumunu ve oksidasyonu engelleyerek kardiyovasküler sistemi korur, tansiyon regülasyonunu sağlar, hipertansiyon, kalp krizi ve inme gibi ciddi hastalıkları önler. 

Omega 3, antiinflamatuar etkinliği ile, otoimmun hastalıkları engellemeye yardımcı olur, var olan chron ulseratif kolit gibi kronik inflamatuvar hastalıkların ilerlemesini engeller.  Aynı zamanda inflamasyonu azaltarak vücutta ödemi ve kızarıklığı azaltır. 

Bağışıklık sistemini güçlendirir ve dengesiz hücre çoğalmasını engeller. Bu özellikleriyle de vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele etmesine yardımcı olur, kanser gelişimini önler. 

Omega 3, anne karnındaki bebekler için sinir sistemi gelişimine yardımcı olur. Hamilelik döneminde yeterli omega 3 alan annelerin çocuklarında daha yüksek zeka seviyesi, iyi sosyal ilişkiler, daha az kişilik bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, otizm ve serebral palsi gibi hastalıkların riskinde azalmaya yardımcı olur. Ayrıca erişkin bireylerde de sinir sistemi sağlığını korur. 

Noroinflamasyon olarak adlandırılan sinir sistemi iltihabi önleyerek depresyon, anksiyete, alzheimer gibi nöropsikiyatrik hastalıkları önler. 

Stres durumunda ortaya çıkan Kortikotropin Relasing hormon (CRH) sentezlenerek vücutta steroid hormonlarının artmasına neden olur. Yetersiz Omega 3 CRH artmasına neden olarak stresin artmasına neden olur. Bu da uyku kalitesinde düşüşe neden olur. 

Omega 3 Retina yapısında yer alır, foto reseptör membran bütünlüğünün korunmasında ve keskin görmenin sağlanmasında önemli rol oynar. Ayrıca kalıcı körlüğün en sık sebeplerinden olan maküler dejenerasyon riskinde azalmaya yardımcı olur.  Ayrıca çocuklarda yetersiz omega 3 alımı göz gelişiminde geriliğe neden olur. 

İnsülin etkinliğini artırır. Antiinflamatuar etkinlik özelliği ile beraber diyabet hastalığının oluşumunu engellemeye yardımcı olur. 

Kalsiyum dengesi ve kemik yapımından sorumlu osteoblastlarin aktivitesini düzenleyerek kemik sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. 




 

Günlük alınması gereken doz

1 yaşından küçük bebekler için, besin alerjisi riskinden ötürü Omega 3 takviyesi kullanılması önerilmemektedir. Ayrıca bebekler günlük ihtiyacı olan Omega 3’ü anne sütünden karşılar. 

Amerikan kalp derneğinin verilerine göre haftada en az 2 defa Omega 3’ten zengin balık tüketilmesini önermektedir. 

Besin takviyesi olarak tüketilecek ise erişkin kadinlarda günde 1,1gr, hamile ve emziren kadınlarda 1,4gr, erişkin erkekler de ise 1,6gr önerilmektedir. 

Formlar

Kapsül, çiğnenebilir form ve sıvı formlarında bulunmaktadır. 

Kapsül formu yaygın olarak bulunsa da kapsül yutmakta zorlanan erişkinler ve çocuklar için sıvı formları da bulunmaktadır. Sıvı formu aromalı şurup olarak üretilmektedir.

Healthway Ürünleri

Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme vermek amacıyla yazılmıştır. Bu bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz.  Gıda takviyesi almadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. 


 
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR