Melatonin

 

Tanım

İnsan vücudunda doğal olarak bulunan, uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen hormondur. Beyinde bulunan epifiz bezi tarafından sentezlenir ve salgılanır. Gündüz vakti ışığın olduğu durumlarda melatonin salgısı azalırken gece saatlerinde karanlıkla beraber melatonin üretimi ve etkinliği artar. Uyku öncesi mavi ışık yayan telefon, bilgisayar gibi cihazlara bakmak Melatonin salgısında azalmaya ve etkinliğinde düşmeye neden olur.

 

Neden önemli ve eksikliğinde neler olur

Melatonin Gece-gündüz ve uyku-uyanıklık döngüsünü düzenler. Işık durumuna göre uyku ihtiyacı ve uyanmayı ayarlarken uyku derinliği ve kalitesini de etkiler. Yeterli melatonin salgılanan bireylerin daha kaliteli ve dinlendirici uyku uyuduğu görülmüştür.

Uykusuzluk hastalığında (insomnia) Melatonin kullanımı uykuya dalış süresinde kısalma, yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur.

Birbirinden oldukça farklı iki zaman dilimi arası yapılan uçuşlar sonucu oluşan Jet-lag durumunda gece gündüz ve uyku uyanıklık dengesi bozulur. Melatonin kullanımı gündüz uykusu ve yorgunluk gibi semptomları hafifletici görülmüştür.

Ameliyat öncesi kaygının azaltılmasında dil altı Melatonin almanın etkili olduğu gözlenmiştir.

 

Melatonin düzenli salgılandığında veya düzenli kullanımlarda Nitrik Oksit denilen maddenin sentezlenmesine yardımcı olarak damarlarda genişlemeye ve bunun sonucunda bir miktar tansiyon düşürülmesine yardımcı olur. Ancak Hipertansiyon ve bu hastalık için ilaç kullanan hastalar, ilaç etkileşimi nedeniyle dikkatli kullanılmalıdır.

 

Vücutta normal fizyolojik düzende kimyasal tepkimeler sonucu doku ve organlara zararlı oksijen radikalleri ortaya çıkar. Melatonin gece boyu bu radikalleri temizleyerek vücudun sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar.

 

Melatonin hipofiz bezinden büyüme hormonundan salgılanmasına yardımcı olarak çocuklarda büyümeyi ve gelişimi, erişkinlerde kas gelişimini destekler.

 

Günlük alınması gereken doz

Melatonin kullanmadan önce mutlaka doktor kontrolüne gidilmelidir.

Melatonin antidepresan, kan sulandırıcı, tansiyon ilaçları gibi çeşitli ilaçlarla ve kafein ile etkileşime girebilir. Şeker hastalarında şeker düzensizliğine neden olabilir.

Fazla ve uygunsuz melatonin kullanımı da birçok yan etkiye neden olabilir.

Ayrıca Hamilelik ve emzirme durumlarında, çocuklarda doktor tarafından karar verilmiş tıbbi durumlar haricinde ve karaciğer hastalığı olan kişilerde melatonin kullanımı önerilmez.

 

Genellikle başlangıç dozu olarak günlük 1 mg ile başlayıp aynı şekilde 1’er mg artırarak kullanılması önerilmektedir. Erişkinlerde maksimum dozu günlük 10 mg’dır.

Ayrica Melatoninin yatağa girmeden 30 dk önce alınması önerilmektedir.






 

Formlar

Tablet formunda bulunur.

 

Healthway ürünleri

 

Phytopharma Alaçatı Değirmeni Melatonin

120 tablet,

3mg Melatonin, 50mg L-teanin, 50mg 5-HTP, 50mg Passiflora

 

SwissBork Melatonin Complex

60 tablet,

3mg Melatonin, 50mg L-teanin, 50mg 5-HTP

 

Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme vermek amacıyla yazılmıştır. Bu bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz.  Gıda takviyesi almadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. 


 
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR