Folik Asit

 

Tanım

 

Folik asit, pteroil glutamik asit olarak da bilinen B9 vitamininin sentetik bir formu olup suda çözünen ve vücutta depolanamayan, günlük olarak dışarıdan alınması gereken bir B vitaminidir.

Folik asit, Folat olarak zaman zaman adlandırılsa da Folat, B9 vitamininin doğal olarak bulunan formudur.

 

Neden önemli ve eksikliğinde neler olur

 

Sinir sistemi gelişimi için çok önemli bir vitamindir. Özellikle hamilelikte yeterince folik asit almayan annelerin bebeklerinde spina bifida, anensefali gibi nöral tüp defekti görülür. Bu hastalıkta omurilik kanalı tamamen kapanamaz ve sinir sistemi kötü yönde etkilenir.

Ayrıca erken doğum ve diğer doğumsal anomali riskinde azalmaya yardımcı olur. Aynı şekilde doğum sonrasında bebek ve çocuklarda da düzenli olarak folik asit kullanımı sinir sistemi gelişimini olumlu yönde etkiler.

 

Folik asit vücutta oksijen taşınmasında görevli eritrositlerin (alyuvarların) üretilmesine katkı sağlar. Folik asit eksikliği olan bireylerde megaloblastik anemi (kansızlık) görülebilir ve halsizlik, yorgunluk, solukluk, baş dönmesi gibi belirtiler gözlenebilir.

DNA yapısında bulunur ve hücre bölünmesi sırasında DNA ve RNA sentezinde görev alır. Hücre yenilenmesinde ve yeni hücre oluşmasında rol oynar. Yeni hücre üretilirken DNA sentezi sırasında oluşabilecek gen farklılaşmasını önleyerek kanser gelişimini de önleyebilir. 

Karbonhidratlardan hücre için gerekli enerji üretilmesinde de görevi vardır.

 

Depresyon riskini azaltabilir. Yapılan çalışmalarda düşük folik asit seviyeleri depresyon riskinde artışa ve antidepresan tedavi yanıtında azalmaya neden olduğu gösterilmiştir.

 

Düzenli Folik asit kullanan bireylerde Homosistein seviyelerinde düşme görüşmüştür. Homosistein seviyesinin yüksek olması kalp hastalıklarının riskini arttırmaktadır.

 

Günlük alınması gereken doz

 

Sağlıklı erişkin bireylerde günlük olarak 400mcg Folik asit tüketilmesi gerekmektedir. 4-8 yaş çocuklarda 200 mcg, 9-13 yaş çocuklarda 300 mcg günlük olarak alınması gereklidir. 

Gebelik ve emzirme döneminde bu ihtiyaç yükselir ve günlük 500-600mcg Folik asit alımı önerilmektedir.

 

Hamilelik döneminde ve hatta hamilelik planlanıyorsa 3-4 ay önceden folik asit başlanması ve gebeliğin ilk 12 haftasında da düzenli olarak Folik asit alınması gerekmektedir. Folik asit bebeğin sinir sistemi gelişimine çok ciddi katkı sağlar.

 

Doğal yolla, baklagiller, fındık, ceviz, ay çekirdeği gibi kabuklu kuruyemişler, maydanoz, nane, brokoli, lahana, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, çilek, muz, avokado gibi meyveler, yumurta, balık ve ciğer gibi hayvansal besinlerle Folik asit vücuda alınabilir. Ayrıca Folik asit ısı etkisi ile parçalanabildiğinden besinlerin uzun süre pişirilmesi, içerdiği folik asit miktarında azalmaya neden olacaktır.

 

Çölyak, Chron, kısa bağırsak sendromu, mide ameliyatı sonrası, kronik alkolizm, hemolitik anemiler, dengesiz beslenme, düzenli diyaliz hastaları ve gebelik gibi durumlarda folik asit ihtiyacı artar ve düzenli olarak takviye alınması gerekir.

 

Formlar

Folik asit takviyeleri Kapsül, tablet, sıvı ve şase formunda bulunur. Gerekli durumlarda kas içi enjeksiyon da yapılabilir.



 

Healthway ürünleri

Methyl Folat

30 tablet, 400 mcg

Energy Multivitamin Mineral

30 tablet, 200 mcg

B Komplex

30 kapsül, 400 mcg

 

Uyari

 

Bu yazı genel bilgilendirme vermek amacıyla yazılmıştır. Bu bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz.  Melatonin gıda takviyesi almadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. 


 
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR