D Vitamini

Tanım

Kalsiferol olarak da bilinen D vitamini, yağda çözünen ve vücutta depolanabilen bir maddedir. Bilindiği üzere güneş ışınları sayesinde vücutta D vitamini üretilebilir. 

Neden önemli 

Kemik yapısındaki en önemli minerallerden olan kalsiyumun emiliminde D vitamini önemli rol oynar. Sağlıklı kemik yapısı için D vitamininin belli bir seviyede olması gerekmektedir. Aynı zamanda eklem fonksiyonlarının korunmasına da yardımcı olur. 

Kemiklerde olduğu gibi kas gelişimi ve fonksiyonu için D vitamini gereklidir. 

Bağışıklık sisteminde D vitamini ilişkili reseptörler bulunur. D vitaminini yeterli düzeyde tutmak bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun enfeksiyonlara karşı daha güçlü savunmasına yardımcı olur. 

Hücre yenilenmesine ve hasarlı hücrelerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak, daha sağlıklı bir cilt görünümüne ve bazı cilt hastalıklarından korunmaya destek olur. 

Aynı şekilde hasarlı hücrelerin kontrolsüz çoğalmasını engelleyerek, planlı hücre yıkımına destek olarak bazı kanserleri önlediği çalışmalar ile ortaya konulmuştur. 

Düşünme, algılama, öğrenme, hafıza ve davranış gibi bilişsel fonksiyonların optimal seviyede devam etmesine katkı sağlar. 

Aynı şekilde sinir sistemini koruyarak ruh sağlığı problemlerinin de önüne geçer.

Eksikliğinde neler olur

Balık, balık yağı, karaciğer, yumurta sarısı, tereyağı gibi yiyeceklerle D vitamini doğal yolla vücuda alınır. Normal beslenmenin haricinde ciddi bir oranda da güneş ışınları ile temas ile vücutta D vitamini üretilir. Eller, kollar ve yüz açık olacak şekilde 20-30dk güneş karşısında durmak vücut için yeterli D vitaminini üretmeye yetecektir. 

Yeterli beslenememe ve kapalı alanda çalışmak ve kis aylarında yeterli miktarda güneş ışınlarına maruz kalamama neticesinde D vitamini eksikliği görülebilir. 

D vitamini eksik kaldığı zaman, kaslar, kemikler ve eklemlerin korunması ve gelişimi bozulur. Osteoporoz ve osteamalazi gibi kemik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Kemik ağrıları, güçsüzlük, yürümede aksaklık gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Kemik kırık riski yükselir. Kemik gelişiminin önemli olduğu çocuklarda büyüme geriliğine ve kemik deformasyonuna sebep olur. 

Bağışıklık sisteminin yetersiz yanıtından ötürü vücut mikroplara açık hale gelir ve enfeksiyonlar ile savaşmada yetersiz kalır. Aynı zamanda bağışıklık sistemi sadece dış etkenlerle değil vücudun kendi iç dengesinde de önemli rol oynar. Yetersiz olması durumunda otoimmun hastalıklarda ve kanser gelişiminde artış görülebilir. 

D vitamini eksikliğinde ileri dönemde Bilişsel fonksiyon bozukluğu ile giden Alzheimer gibi sinir sistemi hastalıkları ve Depresyon, anksiyete gibi psikiyatrik hastalıklar ortaya çıkabilir. 

 

Günlük alınması gereken doz

Sağlıklı bir bireyde normal D vitamini düzeyi 50-125 nmol/L (20-50ng/ml)olmalıdır. 30-50 arası hafif düşük, 30’un altı ciddi eksiklik olarak tanımlanır. 

Her ne kadar besinlerle de D vitamini alınabilse de vücudun asil D vitamini kaynağı güneş ışınlarıdır. 

Her ne kadar gebelikte ve yaşlılıkta ihtiyaç artsa da ortalama olarak sağlıklı bir birey günlük olarak 400-600IU D vitamini alınmalıdır. Ciddi D vitamini eksikliği olanlar doktoruna danışarak başlangıçta yüksek dozlar ile başlayabilir. 

Formlar

Tablet ve kapsül formlarının yanı sıra Damla ve sprey formu, özellikle tablet yutmakta zorlanan bireyler ve çocuklar için çok konforlu bir tüketim yöntemidir. 

D vitamini takviyesi tercih ederken günlük gereksinilen doz miktarına dikkat edilmelidir. Ayrıca K2-D3 gibi birbirlerinin etkinliğini destekleyen ve bu formların bir arada olduğu ürünleri tercih etmek yararlanımı artıracaktır.  

Healthway Ürünleri

Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme vermek amacıyla yazılmıştır. Bu bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz.  Gıda takviyesi almadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. 


 
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR